NASA’dan sonra WWF’den Türkiye’ye uyarı: Kuraklık kritik seviyeyi geçti!

NASA’dan sonra WWF’den Türkiye’ye uyarı: Kuraklık kritik seviyeyi geçti!

Ocak 22, 2021 Kapalı Yazar: Yeryüzü Tanığı

NASA’dan sonra WWF’den Türkiye’ye uyarı: Kuraklık kritik seviyeyi geçti!

NASA’nın yayınladığı haritalarla Türkiye’nin son dönemde yaşadığı ciddi kuraklık tehdidiyle ilgili bir uyarı da WWF-Türkiye’den (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) yapıldı. Dünya Yaban Hayatı Fonu, (WWF) Türkiye’de İstanbul ve Ankara dahil omak üzere 10 şehirde su kıtlığı yaşandığını belirterek bu duruma kuraklıktan ziyade planlama eksikliğinin sebep olduğunu söyledi.

Amerikan Ulusal Havacılık Dairesi’nin (NASA) kuraklıkla ilgili uydu verileri raporu sonrası Türkiye’ye bir uyarı da WWF’den geldi. WWF’in gerçekleştirdiği Su Riski Filtresi çalışmasına göre Türkiye’de aralarında İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi şehirlerin olduğu toplam 10 kentin küresel ölçekte yüksek su riski taşıdığı açıklandı.

Kurumun iklim değişikliği, suyun düzenlenmesi ve yönetimle alakalı 5 yıllık verilerin analizine göre, Türkiye’de büyük bir kuraklık beklendiği ve özellikle de şehirde yaşayan insanların su temini konusunda ciddi sorunlar yaşayabileceği kaydedildi.

Yapılan açıklamada Türkiye’nin su kıtlığı riski oranının 2.78’e düştüğü, dünyanın en riskli bölgesi kabul edilen Filistin’de bu oranın 3.67 olduğu belirtildi. Dünyada en az riske sahip olan ülkenin ise 1.54 ile Norveç olduğu açıklandı.

WWF Küresel Tatlı Su Programı Başkanı Stuart Orr, Türkiye’nin yanı sıra Hindistan ve Güney Asya’daki bazı ülkelerde de benzer sorunlar yaşayabileceğini söyledi.

Su sıkıntısı çeken ülkeler haritası (WRI)Türkiye Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü (WRI) verilerine göre su sıkıntısı çeken ülkeler arasında en üst seviyenin bir altı olan “yüksek stres” kategorisinde yer alıyor.

WWF Başkanı Orr: Su kıtlığına asıl sebep yanlış yönetim ve kaçak kullanımdır
Orr video konferans sistemiyle yaptığı açıklamasında, iklim değişikliğinin şehirlerdeki suyu azalttığını ancak bu duruma asıl yanlış planlamanın neden olduğunu belirterek, “Su kıtlığının başlıca nedeni kaçak kullanım ve sulama sistemlerinin iyileştirilmemesidir. Bunun yanında talep yönetiminin doğru yapılamaması ve suyun yanlış taksim edilmesi de diğer büyük sebeplerdir.” diye konuştu.

Kaynak: Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü (WRI)

Kritik seviye 1.700, Türkiye’de bu oran 1.519
WWF şu anda Türkiye’de yıllık su tüketiminin kişi başına 1.519 litre olduğunu, ancak 2030 yılında nüfusun 100 milyona ulaşmasıyle bu oranın da 1.120 litreye düşeceğinin öngörüldüğü saptandı.

WWF Türkiye Temsilcisi Uğur Bayar su kıtlığı oranının 1.700 litre kabul edildiğini açıkladı.

Türkiye’de 2020 yılında sıcaklıkların mevsim normallerini üzerinde seyretmesi nedeniyle son 50 yılın en sıcak üçüncü yılı yaşanmıştı. NASA geçtiğimiz günlerde uydu verilerine göre hazırladığı raporunda Türkiye’nin son 15 senenin en kurak dönemini yaşadığını açıklamış, düzenli bir şekilde yağmur yağmazsa mahsül alımının tehlikeye girebileceğini açıklamıştı.

Kaynak: euronews